خز

پوستهای کنده شده

"خز" به طور کلی به پوست مودار حیوانات گفته می‌شود. صنعت تولید خز، همیشه یکی از خشن‌ترین و غیر انسانی‌ترین صنایع تاریخ بشری بوده و هست. با اینکه ما در زمانی زندگی می‌کنیم که کوچکترین نیاز و ضرورتی برای استفاده از پوست حیوانات نداریم، هر سال پوست ۵۰ میلیون حیوان مودار کنده می‌شود (۱۱۴ حیوان در دقیقه) تا تبدیل به یقۀ یک پالتو یا کت، قسمت پشمالوی نوک یک کلاه یا قسمت پشمالوی یک کیف یا کفش یا حتی اسباب‌بازی یا جاکلیدی یا وسایل تزئینی شود. در واقع، صنعت خز، صنعت شکنجه و کشتار برای "مد" است.


در صنعت خز از پوست چه حیواناتی استفاده می‌شود؟

تقریباً هر حیوان پستاندار پشمالویی ممکن است قربانی صنعت خز شود اما پوست راکون، راسو، روباه، چین چیلا، سگ، گربه و خرگوش، پوستهای پرطرفدار در مد و تولید لباس هستند.

 

حیوانات از کجا می‌آیند؟

حیوانات مورد استفاده در صنعت خز ممکن است در پرورشگاه‌های مخصوص خز پرورش داده شوند و یا در طبیعت و با استفاده از تله‌های مختلف شکار شوند:

یک مزرعۀ خز

· وضعیت حیوانات در پرورشگاه‌های خز: وضعیت حیوانات در پرورشگاه‌های خز بسیار اسفبار است. در این پرورشگاه‌ها، حیوانات سراسر زندگی چند ماهۀ خود را در قفسهای کوچک یا فوق‌العاده کوچک بدون هیچ ارتباطی با طبیعت، بدون امکان حرکت آزادانه، بدون هیچ سرگرمی، بدون دریافت هیچ عاطفه و گاهی بدون هیچ گونه ارتباط با همنوعان خود می‌گذرانند تا روز سیاهِ کندن پوست آنها فرا برسد. تمام این حیوانات به شدت مستاصل هستند و علایم بارز افسردگی شدید و جنون را نشان می‌دهند. در سال‌های اخیر بعضی از کشورهای غربی قوانینی برای بهبود جزئی شرایط زندگی این حیوانات (مانند بزرگتر کردن سایز قفس‌ها) تصویب کرده‌اند ولی حتی همین قوانین بسیار بدوی هم هنوز به درستی به اجرا گذاشته نشده‌اند و صنعت خز، با ترفندهای مختلف مانند سابق به نگهداری و پرورش حیوانات در جهنم ادامه می‌دهد.

· وضعیت حیوانات شکار شده برای خز: وضعیت حیواناتی که در طبیعت زندگی می‌کنند و در تله‌ها گرفتار می‌شوند هم خیلی بهتر از وضعیت حیوانات پرورشی نیست. دردی که این حیوانات هنگام گرفتار شدن در تله‌های آرواره‌ای یا سیمی می‌کشند غیر قابل تصور است. بعضی از حیوانات موفق می‌شوند دست یا پای خود را که در تله گیر کرده است قطع کنند و در حال خونریزی شدید فرار کنند ولی بیشتر حیوانات باید ساعت‌ها و حتی روزها در این حالت درد و خونریزی و گرسنگی و تشنگی بمانند تا خودشان بمیرند و یا سرانجام شکارچی‌ها سر برسند و آنها را بکشند.

چه کشورهایی بیشترین محصولات خز را تولید میکنند؟

یک راکون در مزرعۀ خز

بزرگترین صادر کنندگان خز دنیا، چین، روسیه، کانادا و اروپا هستند. در اتحادبۀ اروپا، ۶۰۰۰ پرورشگاه خز وجود دارد. اتحادیۀ اروپا تولید کنندۀ ۶۳ درصد پوست راسو و ۷۰ درصد پوست روباه دنیاست. دانمارک، بزرگترین تولید کنندۀ اروپایی است و ۲۸ درصد پوست راسوی دنیا را تولید می‌کند. مهم‌ترین تولید کنندگان بعدی، چین، هلند، ایالات بالتیک و آمریکا هستند. فنلاند بزرگترین تولید کنندۀ پوست روباه برای آمریکاست. پرورش حیوانات برای خز در کشورهای اتریش، کرواسی، انگلیس و سویس ممنوع است. در بعضی از کشورهای دیگر مانند آمریکا و اتحادیۀ اروپا، تولید و فروش پوست بعضی از حیوانات مانند سگ و گربه ممنوع است.

 

حیوانات چگونه کشته می‌شوند؟

یک روباه در مزرعۀ خز

  • در بسیاری از پرورشگاه‌ها حیوانات خفه می‌شوند و یا با شوک الکتریکی کشته می‌شوند و سپس پوست آنها کنده می‌شود.
  • شکارچیان فوک در کانادا که هر سال صدها هزار بچه فوک حداکثر چند ماهه را قتل عام می‌کنند، با وارد کردن ضربات محکم بر سر فوکها آنها را می‌کشند (بچه‌ها جلوی چشم مادرانشان کشته می‌شوند).
  • حیواناتی که در تله‌ها می‌افتند بعد از چند ساعت تا چند روز درد کشنده توسط شکارچیان کشته می‌شوند و یا روزها در حال خونریزی، گرسنگی و تشنگی در تله‌ها باقی می‌مانند تا بمیرند.
  • برای کشتن حیوانات کوچک مانند چین‌چیلا معمولاً با شکستن گردن، نخاع آنها را قطع می‌کنند.
  • در بسیاری از پرورشگاه‌های کشور چین که یکی از بزرگترین تولید کنندگان خز در دنیاست و همچنین، در برخی از پرورشگاه‌ها در کشورهای دیگر، پوست حیوانات به صورت زنده کنده می‌شود. در این پرورشگاه‌ها، به حیوانات ماده شوک الکتریکی در واژن و به حیوانات نر، شوک الکتریکی در مقعد داده می‌شود طوری که قدرت حرکت را از حیوان بگیرد. سپس در حالی که حیوان زنده و کاملاً به هوش است و تمام درد را حس می‌کند، پوستش را می‌کنند. گاهی حیوانات تا چند دقیقه بعد از کندن پوست هم کاملاً به هوش هستند!

 

وضعیت کنونی صنعت خز

حیوانات اسیر در تله های آرواره ای

در سالهای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰، در نتیجۀ تلاش‌های سازمان‌های حقوق حیوانات و خارج شدن خز از مد، صنعت خز دچار رکود شده بود و پوشیدن پالتوها و لباس‌های خز در بسیاری از کشورهای دنیا کم‌رنگ شده بود و لااقل در بسیاری از کشورهای پیشرفته با نگاهی منفی به این لباس‌ها نگاه می‌شد ولی متاسفانه بعد از سال ۲۰۰۰ صنعت خز توانست با ترفندهای مختلف دوباره بازار و سالنهای مد را تسخیر کند. مهم‌ترین استراتژی صنعت خز، تولید خزهای کوچک برای یقه‌ها، پشم روی کلاه‌ها و کیف‌ها و کفش‌ها و غیره به جای تولید پالتوها یا کت‌های تمام خز چند هزار دلاری بود. صنعت خز با این ترفند ساده توانست خز را به محصولی ارزان قیمت تبدیل کند که هر کسی می‌تواند آن را بخرد و از طرف دیگر، چون این محصولات به اندازۀ پالتوها و کت‌های تمام خز جلب توجه نمی‌کنند، بیشتر مردم دقت کمتری به مسائل اخلاقی و حقوق حیوانات مربوط به خرید آنها می‌کنند. با افزایش تقاضا برای محصولات خز در دنیا، تولید خز در کشورهایی مثل چین، روسیه و لهستان به شدت افزایش پیدا کرده است و این تولید انبوه هم به خودی خود باعث وفور خز در دنیا و کاهش دوبارۀ قیمت آن شده است.


واقعیت‌های صنعت خز

  •  هر سال حدود ۵۰ میلیون حیوان در دنیا برای خز کشته می‌شوند.
  • صرفنظر از اینکه محصولات خز در چه کشوری تولید شده باشند و صرفنظر از اینکه آیا حیوانات شکار شده‌اند یا برای خز پرورش داده شده‌اند، هر تکۀ کوچک خز محصول درد و شکنجه‌ای است که حتی از تصور ما انسان‌ها خارج است.
  • با افزایش بی رویۀ تولید خز در کشورهایی مانند چین از یک طرف و فروش خز در تکه‌های کوچکتر (در یقۀ پالتوها و کت‌ها، پشم روی کلاه‌ها، قسمت‌هایی از کفش‌ها و کیف‌ها و غیره) به جای تولید پالتوها یا کتهای تمام خز از طرف دیگر، عملاً قیمت محصولات خز طبیعی با قیمت محصولات خز مصنوعی که از الیاف مصنوعی درست می‌شوند یکی شده است.


    پوست حیوانات در حالی که زنده هستند کنده میشود
  • در گذشته و در زمانی که مردم به پوشیدن لباس‌های خز گرانقیمت "افتخار" می‌کردند، برخی از فروشندگان، با معرفی محصولات خز مصنوعی به عنوان محصولات خز طبیعی سر خریداران کلاه می‌گذاشتند. با افزایش آگاهی مردم نسبت به جنایات صنعت خز، بیشتر مردم، علاقه‌ای به خرید محصولات با خز طبیعی ندارند. این روند باعث شده است که شیادان نیز رویۀ خود را تغییر دهند به طوری که بسیاری از تولید کنندگان، از ذکر "خز طبیعی" روی برچسب کالاهایی که خز طبیعی دارند خودداری می‌کنند. وجود قوانین ناکارآمد در برخی کشورها هم میدان را برای این تولید کنندگان شیاد باز می‌گذارد مثلاً بر اساس قانون در کشور آمریکا، تولید کنندگان تنها زمانی موظف هستند "اصل" یا "مصنوعی" بودن خز مورد استفاده را روی برچسب کالا ذکر کنند که قیمت کالا بالای ۱۰۰ دلار باشد. به همین دلیل تولید کنندگان می‌توانند عروسک‌ها، وسایل تزئینی، پالتوها با یقه‌های خز و غیره با قیمت پایین‌تر از ۱۰۰ دلار به بازار عرضه کنند بدون آنکه مشتریان متوجه شوند خز واقعی می‌خرند. تحقیقات نشان می‌دهند حتی در کشورهایی مثل کشورهای اروپایی که قانون تولید کنندگان را موظف به ذکر "اصل" یا "مصنوعی" بودن خز مورد استفاده روی برچسب همۀ کالاها می‌کند،  برخی از محصولات خز طبیعی به عنوان "خز مصنوعی" برچسب می‌خورند و در نتیجه، خریداران نمی‌دانند محصولی که می‌خرند از شکنجۀ حیوانات به دست آمده است. همچنین، چون خرید و فروش پوست سگ و گربه در بسیاری از کشورها ممنوع است، تولیدکنندگان گاهی محصولات خز تولید شده از پوست سگ‌ها و گربه‌ها را به جای پوست حیوانات دیگر مثل راکون یا راسو می‌فروشند.
  • صنعت خز، تلاش دارد استفاده از بعضی از انواع خز مانند "خز خرگوش" را برای مصرف کنندگان "اخلاقی" جلوه دهد مثلاً بعضی از تولید کنندگان پوشاک در جواب به این سوال که چرا از این خشونت پشتیبانی می‌کنند، می‌گویند که خز خرگوش مورد استفاده در محصولات آنها از کشتارگاه‌های خرگوشی می‌آید که خرگوش‌ها را برای گوشتشان می‌کشند در حالی که تحقیقات نشان می‌دهند، بیشتر خز خرگوش مورد استفاده در لباس‌ها از خرگوش‌های پرپشمی می‌آیند که برای پوستشان پرورش داده شده یا شکار شده‌اند.
  • تحقیقات مختلف روی محصولات خز ده‌ها تولید کنندۀ مختلف خز حتی در کشورهای پیشرفتۀ اروپا مانند آلمان نشان می‌دهند که تقریباً تمام این محصولات شامل مواد شیمیایی آلرژی‌زا و سرطان‌زا مانند فرمالدهید، نونیل فنول، مواد نگه دارنده، هیدروکربنِ آروماتیکِ چند حلقه‌ای و فلزات سنگین هستند. علاوه بر این، این مواد و سموم شیمیایی به محیط زیست نیز آسیب قابل توجهی می‌زنند.


برای پایان دادن به این جنایات چه کاری از دست ما بر می‌آید؟

  • تمام محصولات پوست طبیعی، محصولات شکنجه و درد غیر قابل توصیف حیوانات هستند. محصولاتی را که حتی یک موی حیوان در آنها به کار رفته است نخریم. به عنوان مصرف کننده، ما تصمیم می‌گیریم آیا این جنایات ادامه داشته باشند یا سرانجام به تاریخ سپرده شوند!
  • همیشه به برچسب کالا توجه کنیم و اگر روی آن "پوست واقعی" نوشته شده است، محصول را نخریم.
  • اگر پوستی خیلی واقعی به نظر می رسد ولی به عنوان "پوست مصنوعی" برچسب خورده است، بهتر است این محصول را نخریم چون احتمال اینکه این محصول، پوست واقعی باشد ولی به دروغ برچسب "مصنوعی" خورده باشد، کم نیست.
  • در مورد خشونت صنعت خز آگاهی‌رسانی کنیم.


چند فیلم در مورد صنعت خز

این چند فیلم که توسط شبکه های تلویزیونی آلمان تهیه شده اند به خشونت صنعت خز، برچسب‌های دروغین کالاهای خزدار، ترفندهای صنعت خز برای فروش بیشتر و همچنین، مواد سمّی موجود در محصولات خز پرداخته‌اند:
فیلم ۱
فیلم ۲
فیلم ۳

لینک‌های زیر، لینکهای چند فیلم هستند که اغلب به صورت مخفیانه در پرورشگاه‌های خز گرفته شده‌اند. توجه کنید که تمام فیلم‌های مربوط به تولید خز، به طرز "فلج کننده‌ای" خشن هستند و ممکن است با دیدن آنها، تا مدتها دچار ناراحتی‌های روحی شوید:

مزارع تولید پوست راسو در ایتالیا
یک پرورشگاه چین چیلا
پرورشگاه‌های خز در چین
پرورشگاه‌های خز در چین
تله‌گذاری برای شکار حیوانات خزدار
شکار فک‌ها در کانادا
شکار فک‌ها در کانادا
یک پرورشگاه خز در نوروژ
یک پرورشگاه خز روباه در فنلاند
یک پرورشگاه خز در ایرلند

 

منابع

http://en.wikipedia.org/wiki/Fur_farming
http://www.ots.at/presseaussendung/OTS_20111205_OTS0138/produkttest-gefaehrliche-giftstoffe-in-pelzkleidung