زندگی صلح‌آمیز با موش‌های صحرایی و شهری

rat1
موش‌ها، موجودات فوق‌العاده و بسیار دوست داشتنی هستند. بی‌دلیل نیست که تعداد زیادی از مردم از آنها به عنوان حیوان خانگی نگهداری می‌کنند.


چند نکتۀ جالب در مورد موش‌ها

rat2
۱- موش‌های خانگی حافظۀ خیلی خوبی دارند و اگر مسیری را یاد بگیرند آن را هرگز فراموش نمی‌کنند.

۲- موش‌های صحرایی و شهری فوق‌العاده وسواسی هستند، بسیار بیشتر از گربه‌ها. آنها روزی چند بار خود را کاملاً تمیز می‌کنند. احتمال ابتلا به انگلها در موش‌ها به مراتب کمتر از سگ‌ها و گربه‌هاست.

۳- موش‌ها فوق‌العاده اجتماعی هستند و هوای هم‌گروهی‌های خود را دارند. هر بار که گروهی از موش‌های شهری غذایی پیدا می‌کند، ابتدا یک نفر پیش‌مرگ می‌شود و غذا را می‌خورد تا همه مطمئن شوند که سمّی نیست و سپس بقیه از آن غذا می‌خورند.

۴- موش‌ها مادرهای خیلی خوبی هستند و مثل سگ‌ها و گربه‌ها، جان خود را برای بچه‌هایشان به خطر می‌اندازند.

rat3

۵- موش‌های شهری بسیار باهوش هستند و اگر اسمی برای آنها انتخاب کنید، آن را به خوبی یاد می‌گیرند و فراموش نمی‌کنند.

rat4

۶- موش‌های شهری رایحۀ ملایم عطرمانندی دارند.

۷- موش‌های شهری از قلقلک شدن خوششان می‌آید و موقع قلقلک شدن، صدایی شبیه صدای خنده از خود در می‌آورند.

 

شاید نگاه کردن این فیلم نگاه شما نسبت به موش‌ها را تغییر دهد.


راندن موش‌های ناخواسته از خانه

با وجود تمام خصایل برجستۀ موش‌ها، پیدا کردن فضلۀ موش در آشپزخانه یا غذاهای جویده شده چندان خوشایند نیست. اگر در خانۀ شما موش وجود دارد و از این موضوع خوشحال نیستید، لطفاً به راه‌های غیر انسانی مانند تله‌های کشنده و مخصوصاً تله‌های چسبنده متوسل نشوید و سعی کنید با روش‌های انسانی آنها را از داخل خانۀ خود به بیرون برانید.

برای دور کردن موش‌ها از خانۀ خود، این نکات را در نظر بگیرید:

۱- موش‌ها به محلی رو می‌آورند که در آن، آب و غذای کافی وجود داشته باشد. کاری کنید که هیچ منبع آبی برای آنها وجود نداشته باشد (مثلاً اگر برای پرندگان یا سگ و گربۀ خود آب می‌گذارید، در طول شب آن را جمع کنید). همچنین، تمام غذاهای خشک (چه غذای خودتان و چه غذای حیوانات خانگی) را در ظرف‌هایی بگذارید که قابل جویدن نباشند. باقیماندۀ هیچ غذایی را در طول شب بیرون نگذارید. در سطل زباله باید آنقدر محکم باشد که آنها نتوانند وارد آن شوند یا برای مدتی هر شب سطل زباله را خالی کنید.

۲- در صورت امکان از دستگاه‌های خاص صداساز برای راندن موش‌ها استفاده کنید. این دستگاه‌ها صداهایی با فرکانس خاص تولید می‌کنند که برای موش‌ها آزار دهنده هستند ولی گوش انسان آنها را نمی‌شنود. این دستگاه‌ها را می‌توان در گاراژها، خانه‌ها، کارخانه‌ها و غیره نصب کرد. نمونه‌ای از این دستگاه را می‌توانید در اینجا ببینید (این نمونه می‌تواند ۲۳۰ متر مربع را پوشش دهد).

۳- قرار دادن یک تکه پارچۀ آغشته به آمونیاک یا چند تکه پنبه که روی هر کدام دو قطره روغن نعناع ریخته شده است در محل‌های مورد علاقۀ موش‌ها می‌تواند این حیوانات را بتاراند چون از بوی آنها خوششان نمی‌آید. روشن کردن یک رادیو در شب هم می‌تواند آنها را فراری دهد.

۴- موش‌ها را زیر نظر بگیرید و سوراخ‌هایی که آنها از آنجا وارد می‌شوند را پیدا کنید. معمولاً با ردگیری جویدگی‌ها و فضله‌ها می‌توان محل ورود و خروج آنها را مشخص کرد. سوراخ‌ها را ابتدا به صورت موقتی و پس از آنکه مطمئن شدید دیگر موشی داخل خانه نیست با مواد دائمی و محکم مسدود کنید.

۵- کاشتن نعناع در باغچۀ حیاط یا گلدان‌های بالکون می‌تواند موش‌ها را فراری دهد.

۶- از تله‌های زنده گیر موش استفاده کنید. این تله‌ها طوری ساخته شده اند که موش به داخل آنها می آید و سپس در بسته می‌شود. فاصلۀ بین در و جایی که موش در آن گیر می افتد را طوری تنظیم کنید که دم موش زیر در نماند و نشکند (بتواند کاملاً وارد شود و سپس در بسته شود). در اینجا می‌توانید نمونه ای از این تله‌ها را ببینید.
اگر از این تله‌ها ندارید، خودتان یک تلۀ ساده درست کنید. برای این کار، یک ظرف یا سطل نسبتاً گود پلاستیکی را در داخل آشپزخانه یا هر جایی که موش‌ها به آن علاقه دارند قرار دهید. یک قاشق کرۀ بادام‌زمینی روی تکه‌ای نان بمالید و داخل ظرف بگذارید. در بیرون ظرف، چند عدد کتاب یا وسیلۀ دیگر قرار دهید طوری که موش بتواند مثل پله از آن بالا برود و به داخل ظرف برود. موش‌ها بعد از افتادن در سطل یا ظرف نمی‌توانند خودشان بیرون بیایند و شروع به بیتابی می‌کنند. برای آنکه آنها را آرام کنید، روی سطل یا ظرف را با یک حوله یا پارچه بپوشانید و آنها را با سطل به جایی بیرون از خانه ببرید و آزاد کنید. توجه کنید که محل آزاد کردن، از محل خانۀ شما خیلی دور نباشد چون موش‌ها در محیط‌های کاملاً غریبه گیج می‌شوند و از گرسنگی و تشنگی می‌میرند. اگر تا دو هفته هیچ موشی داخل ظرف نیفتاد، می‌توانید مطمئن شوید که دیگر موشی داخل خانه نیست.


۷- آوردن یک یا دو گربه به خانه هم می‌تواند موش‌ها را بتاراند. همچنین می‌توانید وانمود کنید که در آنجا گربه وجود دارد در حالی که گربه ای در کار نیست. برای این کار، خاک توالت مصرف شده را از دوستانی که گربه دارند بگیرند، در چند ظرف بریزید و در محل‌های مختلف قرار دهید.


۸- در محل‌هایی مثل کارخانه‌جات و کارگاه‌ها که خود موش‌ها مسئله‌ساز نیستند بلکه جویدگی سیم‌ها، کابل‌ها، لوله‌های آب و گاز و غیره مسئلۀ اساسی است، می‌توانید از موادی که برای موش‌ها بدبو هستند استفاده کنید. این مواد در بازار موجودند ولی خود شما هم می‌توانید یک مادۀ موثر طبیعی درست کنید. برای این کار، تعدادی سیر و ترب کوهی و فلفل قرمز خرد شده را در روغن سالاد بریزید و بگذارید چند روز باقی بماند. سپس قسمت‌های جامد باقی مانده را از روغن جدا کنید و روغن را داخل یک ظرف اسپری بریزید و به کابل‌ها و لوله‌هایی که لازم است از جویدگی موش‌ها مصون بمانند بپاشید.

 

۹- ماهی یک بار حدود ۲ لیتر سرکۀ سیب را با ۸ لیتر آب مخلوط کنید و دور خانه بپاشید.

 

منابع:


http://www.peta.org/issues/wildlife/living-harmony-wildlife/house-mice
http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Mice-Naturally
http://www.care2.com/greenliving/5-humane-ways-to-get-rid-of-mice.html
http://www.treehugger.com/green-home/7-humane-solutions-rat-and-mice-infestations.html