هند، سرزمین گیاه‌خواران

veg in india

جمعیت هند ۱٫۲۵ میلیارد نفر است. برآورد می‌شود که ۴۰ در صد مردم هند گوشت نمی‌خورند. ۹ درصد مردم هند گیاه‌خوار لاکتو-اوو هستند (هم لبنیات می‌خورند و هم تخم‌مرغ) و بقیهٔ گیاه‌خواران، از نوع گیاه‌خوار لاکتو هستند یعنی فقط لبنیات می‌خورند. البته خود مردم هند کسانی را که تخم‌مرغ می‌خورند گیاه‌خوار محسوب نمی‌کنند.

گیاه‌خوار بودن در هند بسیار آسان است. حتی لازم نیست کسی لیست مواد اولیهٔ غذاها را بخواند. تمام فرآورده‌های غذایی که در سوپرمارکت‌ها وجود دارند یک آرم مربع‌شکل دارند:

- نقطهٔ سبز توپر در وسط این آرم به معنای آن است که فرآورده، وگن است.
- نقطهٔ سبز توخالی در وسط این آرم به معنای آن است که فرآورده، گوشت ندارد ولی لبنیات دارد.
- نقطهٔ قهوه‌ای توخالی در وسط این آرم به معنای آن است که فرآورده، تخم‌مرغ دارد.
- نقطهٔ قهوه‌ای توپر به معنای آن است که غذا، شامل گوشت است.

گیاه‌خواری در بین بیشتر مردم هند سابقهٔ دیرینه دارد و هندوها به دلایل مذهبی از خوردن گوشت خودداری می‌کنند. تعدادی از شهرهای هند که برای هندوها از نظر مذهبی مهم هستند، به طور رسمی گیاه‌خوار هستند. در مراکز این شهرها، نه تنها کشتن حیوانات بلکه هر نوع خرید و فروش گوشت نیز ممنوع است.


وگنیسم در هند

اگر چه گیاه‌خواری در هند کاملاً شناخته و پذیرفته شده است، وگنیسم در آن موضوع جدیدی است. هندوها گاو را مقدس می‌دانند ولی شیر گاو را هم جزو غذاهای مفید و مقدس می‌دانند (دو باوری که در جهت مخالف همدیگر می‌روند). به همین دلیل، بیشتر گیاه‌خواران هند، گیاه‌خواران لاکتو هستند. در برخی از ایالت‌های بزرگ هند، کشتن گاوها رسماً ممنوع است ولی این قانون لزوماً به نفع حیوانات تمام نمی‌شود چون گاوهایی که دیگر شیر نمی‌دهند یا گاوهای نر توسط مردم از مذاهب دیگر به ایالت‌ها یا حتی کشورهای همسایه (مثل بنگلادش) قاچاق می‌شوند و چون این مسافت‌ها باید به صورت مخفیانه طی شوند، گاوهای بیچاره را روزهای متوالی پیاده از مسیرهای دور از دید و دسترس عبور می‌دهند. یک سفر طاقت‌فرسا به سمت کشتارگاه....
علاوه بر این، در برخی از شهرها گاوهای نر را به علت آنکه نمی‌توانند شیر تولید کنند به حال خود رها می‌کنند و آنها مانند سگ‌های بیخانمان مجبورند از زباله‌ها تغذیه کنند. بیشتر این حیوانات، زندگی خوبی پیش رو ندارند. با این حال، بیشتر مردم هند هنوز متوجه نیستند که مصرف لبنیات توسط آنها چه پی‌آمدهای دردناکی برای این حیوانات دارد. در کنار همهٔ اینها، تبلیغات برای مصرف لبنیات باعث شده است که مردم روز به روز لبنیات بیشتری مصرف کنند و دامداری صنعتی با همهٔ مسايل حقوق حیواناتش در هند نیز پا بگیرد.

تا سال‌های ۱۹۹۰خوردن تخم‌مرغ در هند رایج نبوده است ولی با ساختن تبلیغات مختلف برای آن، این نیز به عنوان یک مادهٔ غذایی مفید به خورد افکار عمومی مردم داده شده است.

در حال حاضر، روز به روز بر آمار وگن‌ها در هند افزوده می‌شود. علت بیشتر این افراد برای رو آوردن به تغذیهٔ وگن سلامتی است. اگر چه ۴۰ درصد مردم هند گیاه‌خوار هستند ولی بیشتر مردم از تغذیهٔ درستی پیروی نمی‌کنند. دیابت نوع ۲ در هند بسیار شایع است. گروهی از مردم بر آن هستند با حذف مواد لبنی از تغذیهٔ خود، به سلامتی بیشتری برسند.

متاسفانه فقط آمار وگن‌ها نیست که در هند بالاتر می‌رود، آمار همه‌چیزخواران هم رو به فزونی است. همانقدر که در کشورهای پیشرفته، گیاه‌خواری نشانهٔ مدرن بودن است، در هند، خوردن گوشت (مثلاً خوردن برگر در فروشگاه‌های مک‌دونالد) یک سبک تغذیه و زندگی مدرن محسوب می‌شود. به همین دلیل برخی از کسانی که از زمان تولد گوشت نخورده‌اند در جوانی یا میان‌سالی گوشت می‌خورند. البته حتی برای این افراد هم پختن و آماده کردن یا حتی وجود گوشت در منزل و آشپزخانه یک تابو است و آنها فقط به صورت موردی گوشت می‌خورند. مصرف سرانهٔ گوشت در هند کمتر از ۵ کیلوگرم است که در مقایسه با کشورهای اروپایی با حدود ۶۰ کیلوگرم مصرف سرانهٔ گوشت، هنوز آمار بسیار خوبی است.


آیندهٔ گیاه‌خواری و وگنیسم در هند

مهربانی با حیوانات از دیرباز در فرهنگ گروه بزرگی از مردم هند نهادینه شده است. اینکه کشتار و آزار حیوانات بد است، برای بیشتر مردم هند بدیهی است. در چنین موقعیت حساسی که سرمایه‌گذاران و سودجویان وابسته به صنعت دامداری به هند به عنوان یک بازار پردرآمد و جدید چشم دوخته‌اند، این وظیفهٔ فعالان حقوق حیوانات، فعالان محیط زیست و کارشناسان تغذیه است که مردم هند را از افتادن در دام این تبلیغات نجات دهند. آیا مهربانی پیروز خواهد شد یا تبلیغات شرکت‌های بزرگ؟ امیدوار باشیم که مهربانی پیروز شود. اگر ۴۰۰ میلیون گیاه‌خوار فعلی در هند به سمت وگنیسم پیش برود بدون شک یک برگ برندهٔ بزرگ برای حیوانات و زمین خواهد بود ولی اگر قرار باشد ۴۰۰ میلیون گیاه‌خوار به سمت همه‌چیزخواری رو بیاورد، وضعیت حیوانات و زمین از آنچه در حال حاضر هست نیز بسیار وخیم‌تر خواهد شد.