- نوشته شده توسط: تالین ساهاکیان
روغن نخل (پالم)
کافی است فقط یک ساعت در یک سوپرمارکت قدم بزنیم و نگاهی به برچسب فرآوردههای مختلف از بستنی، بیسکویت و مارگارین گرفته تا صابون، شامپو و رژ لب بیندازیم تا متوجه شویم در بیشتر از نصف محصولات خوراکی و آرایشی-بهداشتی روغن نخل به کار رفته است. البته مصرف روغن نخل فقط به صنایع تولید غذا و مواد آرایشی-بهداشتی محدود نمیشود. از روغن نخل حتی برای تولید سوخت بیولوژیکی و خوراک دام نیز استفاده میشود. این در حالی است که نخل روغنی، درختی است که تنها در منطقۀ استوا رشد میکند و اگر چه استفاده از آن در این منطقه سابقهای طولانی دارد، زمان زیادی از شناخته شدن آن توسط صنایع غرب نمیگذرد. اما چه چیزی روغن نخل را به یک موضوع زیست-محیطی تبدیل کرده است؟
تولید روغن نخل
نخلهای روغنی ۴ تا ۶ سال پس از کاشته شدن میوه میدهند، حدود ۳۰ سال عمر میکنند و به ارتفاع ۱۲ متر میرسند. میوهها در بافت بین شاخههای درخت قرار دارند. برای برداشت میوهها، کارگران شاخههای اطراف را میشکنند. این کار نیاز به انرژی و قدرت فیزیکی زیاد دارد و هر چه درخت بلندتر باشد کار برداشت میوهها سختتر میشود.
میوههای برداشت شده در حالت رسیده رنگ نارنجی متمایل به قرمز دارند. پوست این میوهها بسیار سفت است. در وسط هر میوه یک هسته قرار دارد.
میوهها پس از برداشت بارگیری میشوند و به تولیدیهای روغن منتقل میشوند. برای خارج کردن روغن از میوهها روشهای مختلفی وجود دارد. در برخی از تولیدیها برای کندن پوست میوهها، آنها را به مدت یک ساعت با بخار ۱۴۰ درجۀ سانتیگراد و فشار بالا میپزند. این کار نه تنها پوست خارجی را نرم و باز میکند بلکه سبب میشود پوستۀ داخلیترین هسته نیز باز شود.
از گوشت میوهها «روغن نخل» گرفته میشود که قرمزرنگ است و در برخی از مناطق دنیا مانند آفریقا برای پخت و پز استفاده میشود. این روغن در صنایع غذایی و مخصوصاً تولید اسنک نیز کاربرد دارد. از مغز هستۀ داخلی میوهها روغن اصلی یا "روغن هستۀ پالم" استخراج میشود که رنگ روشنی دارد و در صنایع غذایی و تولید لوازم آرایشی-بهداشتی کاربرد فراوان دارد. (منبع)
چه چیزی روغن نخل را تا این اندازه برای صنایع جذاب میکند؟
درخت نخلِ روغنی از نظر تولید روغن بهرهوری بالایی دارد. میزان روغن نخل به دست آمده از یک هکتار زمین ۶ تا ۱۰ برابر بیشتر از دانههای روغنی مانند دانۀ کلزا (rapesseed)، دانۀ سویا، زیتون و هستۀ آفتابگردان است.
علاوه بر این، درخت نخل روغنی ۳۰ سال عمر میکند و لازم نیست هر سال برداشت و دوباره کاشته شود.
روغن هستۀ نخل، لوریک اسید (Lauric Acid) دارد که در تهیۀ لوازم آرایشی و مواد پاک کننده استفادۀ زیادی دارد. از این ماده برای تهیۀ خمیردندانها، مواد شویندۀ لباس، ژلهای شویندۀ بدن و غیره استفاده میشود. تنها روغن دیگری که لوریک اسید دارد، میوۀ نارگیل است ولی میزان بهرهوری درخت نارگیل ۱۰ درصد درخت نخل روغنی است.
همچنین، روغن نخل مزه و بافت خاصی به برخی از مواد غذایی مانند بستنیها میدهد که بسیار محبوب است. (منبع و منبع)
چه چیزی سبب میشود تولید روغن نخل تا این اندازه بحثانگیز باشد؟
درخت نخلِ روغنی فقط در منطقۀ ۱۰ درجه بالاتر از خط استوا تا ۱۰ درجه پایینتر از خط استوا رشد میکند. این منطقه شامل جنگلهای استوایی بارانی آسیا، آفریقا و آمریکای جنوبی است که تنوع زیستی زیادی دارد. در کشورهایی مانند اندونزی و مالزی که بزرگترین جنگلهای استوایی را دارند و ۸۵ درصد روغن نخل دنیا را تولید میکنند، جنگلها را میسوزانند تا به کشتزار نخل روغنی تبدیل کنند. در ۲۰ سال گذشته ۳٫۵ میلیون هکتار از جنگلهای اندونزی و مالزی برای تولید روغن نخل نابود شدهاند. (منبع)
از سال ۱۹۹۰، ۴۳ درصد به مساحت زمینهای اختصاص یافته به کشت نخل روغنی افزایش پیدا کرده است. (منبع) با افزایش تقاضا برای روغن نخل، تولید کنندگان این روغن به جنگلهای آمازون، کنگو و بورنئو نیز چشم دوختهاند. (منبع)
۱- با از بین رفتن جنگلها، کربن زیادی به جو زمین وارد میشود و به گرمایش زمین شتاب بیشتری میدهد. علاوه بر این، بیشتر جنگلهای اندونزی و مالزی که به کشتزار نخل تبدیل شدهاند، جنگلهای باتلاقی تورب (peat swamp forests) هستند. تورب،تودۀ متراکم قهوهای تا سیاهرنگخزهها و گیاهان است که بطور ناقص تجزیه شدهاند و میتواند به مرور زمان به زغالسنگ تبدیل شود. در جنگلهای نمناک استوایی به علت بارش مداوم، برگها کاملاً تجزیه نمیشوند و به مرور زمان بر روی خاک لایههای اسیدی تورب ایجاد میشود. از بین رفتن جنگلهای تورب در مقایسه با سایر جنگلها تاثیری به مراتب بدتر در گرمایش زمین دارد چون سبب میشود هم کربن ذخیره شده در پوشش گیاهی جنگل و هم کربن ذخیره شده در تورب وارد اتمسفر شود (منبع) .
۲- تولید روغن نخل، سبب آلودگی آب و خاک و فرسایش خاک میشود.
۳- جنگلهای استوایی و مخصوصاً جنگلهای تورب، زیستگاه اصلی گونههایی مانند اورانگوتان، فیل و ببر سوماترایی، اورانگوتان بورنئو، فیل «پیگمی» و بسیاری از گونههای جانوری دیگر هستند که در خطر جدی نابودی نسل هستند.
برای نمونه در ۲۰ سال گذشته اورانگوتانها ۸۰ درصد از زیستگاههای خود را از دست دادهاند. (منبع) از سال ۱۹۹۰ تا کنون ۹۰ درصد جمعیت اورانگوتانها نابود شده است. تعداد زیادی از اورانگوتانها در آتش سوزیهای عمدی برای پاکسازی جنگلها کشته شدهاند، گروهی در نتیجۀ کمبود فضای زندگی و غذا که نتیجۀ مستقیم سوزاندن جنگلهاست جان خود را از دست دادهاند و گروهی نیز به عنوان آفت توسط ساکنان محلی کشته شدهاند. این روند نابودی فقط مخصوص اورانگوتانها نیست. برآورد میشود از سال ۱۹۹۰ ۹۰درصد کل حیات وحش مناطقی که تبدیل به کشتزار نخل روغنی شدهاند نابود شده است. سازمان ملل پیشبینی میکند اگر چارهای برای این مسئله اندیشیده نشود تا سال ۲۰۲۲، ۹۸ درصد جنگلهای بورنئو و سوماترا (از جزایر اندونزی) نابود شوند. (منبع و منبع)
۴- تولید روغن نخل اگر چه برای گروهی از ساکنان اندونزی و مالزی شغل ایجاد کرده است ولی بسیاری از این مردم، برای شغل طاقتفرسای خود حقوق و مزایای بسیار کمی میگیرند. همچنین، دود ناشی از سوزاندن جنگلها که هوای مناطق بسیار دورتر را نیز آلوده میکند، آلودگی آب و خاک و همچنین، از دست دادن مزارع، ساکنان این مناطق را با مشکلات جدی روبرو کرده است. (منبع)
راه حل چیست؟
با توجه به اینکه روغن نخل، بالاترین میزان بهرهوری در میان گیاهان روغنی را دارد، به نظر میرسد حذف یا بایکوت آن کمکی به نگهداری محیط زیست نکند. به همین دلیل، سازمانهای حمایت از محیط زیست و همچنین، سازمانهای حمایت از حقوق بشر به دنبال تعریف استانداردهایی برای به حداقل رساندن اثرات ویرانگر صنعت روغن نخل بر محیط زیست و زندگی مردم ساکن در مناطق کشت نخل هستند. در سال ۲۰۰۴، تعدادی از سازمانهای غیر انتفاعی حمایت از محیط زیست و تولید کنندگان روغن نخل گرد هم جمع شدند و میز گردی برای تولید روغن نخل پایدار RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil) تشکیل دادند. این میز گرد، ۸ اصل و ۳۹ بند دارد. (منبع)
هدف RSPO، تعریف استانداردهایی برای جلوگیری از جنگلزدایی غیر قانونی، به حداقل رساندن آلودگی شیمیایی، به حداقل رساندن استفاده از زمینهای پوشیده با تورب، جلوگیری از نابودی جنگلهای اصلی که گوناگونی بیولوژیکی زیاد دارند یا محل زندگی گونههای در حال نابودی هستند، جلوگیری از هدر دادن آب و بهبود شرایط کارکنان محلی است. RSPO در حال حاضر ۱۳۰۰ عضو دارد و بزرگترین میز گرد در زمینۀ تولید پایدار روغن نخل است. این میز گرد، تا کنون توانسته است ۱۵ درصد کل روغن نخل عرضه شده به بازار جهانی را به عنوان "روغن نخل پایدار" (Certified Sustainable Palm Oil) تایید کند که البته هنوز رقم کوچکی است. بدیهی است که کار ممیزی تولید کنندگان توسط نهادهای غیر وابسته ولی آشنا به قوانین و استانداردهای RSPO انجام میشود. (منبع)
لازم به ذکر است که برخی از منتقدان، استانداردهای RSPO را ناکافی یا مبهم میدانند. برای نمونه، RSPO، تولید کنندگان را موظف میکند برای کشت نخل از زمینهایی که از نظر محیط زیست ارزش کمتری دارند استفاده کنند در حالی که به گفتۀ منتقدان، هر کشور یا نهاد میتواند تعریف متفاوتی از «کمارزشتر» داشته باشد. بدیهی است که کار RSPO یک کار پیوسته است و این میز گرد تلاش میکند مرتب استانداردهای خود را بهبود بخشد. (منبع)
در سالهای اخیر سازمانهای محیط زیست و نهادهای بینالمللی از سیاستهای غیر مسئولانۀ دولتهای اندونزی و مالزی نسبت به حفظ محیط زیست انتقادات شدیدی کردهاند. به همین دلیل کشور اندونزی در حال حاضر در حال تعریف استاندارد خودش برای تولید روغن نخل است و قرار است کشور مالزی نیز به زودی این کار را انجام دهد.
مصرف کنندگان چه نقشی دارند؟
اگر چه استانداردهای تولید روغن نخل پایدار هنوز کامل نیستند ولی خرید روغن نخلی که با رعایت همان استانداردهای نه چندان کامل درست شده است بسیار بهتر از خرید روغن نخلی است که بدون رعایت هیچ استانداردی تولید شده است. علاوه بر این، خرید محصولات برچسب شده به عنوان "پایدار" این سیگنال را به تولید کنندگان، سیاستمداران و قانونگذاران میفرستد که مصرف کنندگان به جنبههای زیست-محیطی و حقوق بشری روند تولید روغن نخل (یا محصولات دیگر) اهمیت میدهند و آنها را تشویق میکند تا برای وضع سریع استانداردهای بهتر و شفافتر اقدام کنند. برای خودداری از خرید روغن نخل تهیه شده به روش غیر پایدار، هنگام خرید مواد غذایی و لوازم آرایشی-بهداشتی به برچسب کالا توجه کنید:
۱- چگونه متوجه میشویم روغن نخل در تولید یک کالا استفاده شده است یا نه؟
متاسفانه برخی از تولید کنندگان، روغن نخل را با اسم واقعی و شناخته شده روی برچسب کالا نمینویسند و آن را پشت اصطلاح «vegetable oil» یا یکی از عبارات زیر پنهان میکنند: (منبع)
Acetic and fatty acid esters of glycerol (472a/E472a)
Alkyl Poly Glucoside
Aluminium stearate
Aluminium, calcium, sodium, magnesium salts of fatty acids (470/E470a; E470b)
Ammonium laureth sulphate
Ammonium lauryl sulphate
Arachamide mea
Ascorbyl palmitate (304)
Ascorbyl stearate
Azelaic acid
Butyl stearate
Calcium lactylate
Calcium oleyl lactylate
Calcium stearate
Calcium stearoyl lactylate (482/E482)
Capric triglyceride
Caprylic acid
Caprylic / Capric Glycerides
Caprylic triglyceride
Caprylic/capric triglyceride
Caprylic/capric/stearic triglyceride
Capryloyl glycine
Caprylyl glycol
Carotene (Sometimes made from palm)
Castile soap (often from palm)
Ceteareth (2-100)
Cetearyl alcohol
Cetearyl ethylhexanote
Cetearyl glucoside
Cetearyl isononanoate
Ceteth-20
Ceteth-24
Cetyl acetate
Cetyl alcohol
Cetyl ethylhexanoate
Cetyl hydroxyethylcellulose
Cetyl lactate
Cetyl octanoate
Cetyl palmitate
Cetyl ricinoleate
Citric and fatty acid esters of glycerol (472c/E472c)
Cocoa butter equivalent (CBE)
Cocoa butter substitute (CBS)
Decyl Glucoside
Decyl oleate
Diacetyltartaric and fatty acid esters of glycerol (472e/E472e)
Dilinoleic acid
Disodium laureth sulfosuccinate
Disodium lauryl sulfosuccinate
Distilled Monoglyceride Palm
Elaeis guineensis oil
Emulsifier 304, 422, 430-36, 470-8, 481-483, 493-5
Epoxidized palm oil (uv cured coatings)
Ethyl lauroyl arginate (243)
Ethylene glycol monostearate
Ethylhexyl hydroxystearate
Ethylhexyl Palminate
Ethylhexyl palmitate
Ethylhexyl stearate
Ethylhexylglycerin
Fatty alcohol sulphates
Glycerin
Glycerin or glycerol (442)
Glyceryl distearate
Glyceryl laurate
Glyceryl monostearate
Glyceryl myristate
Glyceryl oleate
Glyceryl polymethacrylate
Glyceryl Rosinate
Glyceryl stearate
Glyceryl stearate SE
Glycol distearate
Glycol stearate
Guineesis (palm)
Hexadecylic
Hexyl laurate
Hexyldecanol
Humectant glycerol
Hydrogenated palm glycerides
Isopropyl isostearate
Isopropyl palmitate
Isopropyl titanium triisostearate
Isostearamide DEA
Isostearate DEA
Isostearic acid
Isostearyl alcohol
Lactic and fatty acid easters of glycerol (472b/E472b)
Lauramide DEA
Lauramide MEA
Lauramine oxide
Laureth
Lauric acid
Lauroyl sarcosine
Lauryl betaine
Lauryl lactate
Lauryl glucoside (from palm)
Lauryl pyrrolidone
Linoleic acid
Magnesium myristate
Magnesium stearate
Mixed tartaric, acetic and fatty acid esters of glycerol (472f/E472f)
Mono-and- di-glycerides of fatty acids (471/E471)
Mono-glycerides of fatty acids
Myristate
Myristic acid
Myristic Cetrimonium Chloride Acid
Myristoyl
Myristyl alcohol
Myristyl myristate
Octyl palmitate
Octyl stearate
Octyldodecyl myristate
Octyldodecyl stearoyl stearate
Oleamide MIPA
Oleic acid
Oleyl betaine
Palm fruit oil
Palm kernel oil
Palm oil
Palm olein
Palm stearine
Palmate
Palmitate
Palmitic acid
Palmitamidopropyltrimonium chloride
Palmitoyl myristyl serinate
Palmitoyl oxostearamide
Palmitoyl oligopeptide
Palmitoyl tetrapeptide-3
PEG-100 stearate
PEG-15 stearyl ether
PEG-150 distearate
PEG-2 oleamine
PEG-20 stearate
PEG-4 laurate
PEG-40 stearate
PEG-8 distearate
PEG-8 stearate
PEG-80 sorbitan laurate
Pentaerythrityl tetraisostearate
Peptide complex
Polyethylene (40) stearate (431)
Polyglycerol esters of fatty acids (475/E475)
Polyglycerol esters of interesterified ricinoleic acid (476/E476)
Polyglycerol-2 oleyl ether
Polyglyceryl-3 dilisostearate
Polyglyceryl-4 isostearate
Polyglyceryl-4 oleyl ether
Polysorbate 60 or polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate (435/E435)
Polysorbate 65 or polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate (436/E436)
Polysorbate 80 or polyoxyethylene (20) sorbitan monoolate (433/E433)
Polysorbate-20
Polysorbate-40
Polysorbate-80
Polysorbate-85
Potassium stearate
PPG-15 stearate ether
Propylene glycol esters of fatty acids (477/E477)
Propylene glycol laurate
Propylene glycol stearate
Retinyl palmitate
Saponified elaeis guineensis
Sleareth
SLES
SLS
Sodium cetearyl sulphate
Sodium Dodecyl Sulphate (SDS or NaDS)
Sodium Isostearoyl Lactylaye
Sodium lactylate; sodium oleyl lactylate; sodium stearoyl lactylate (481/E481)
Sodium laurate
Sodium laurel
Sodium laureth sulfate
Sodium laureth sulphate
Sodium laureth-13 carboxylate
Sodium lauroyl lactylate
Sodium lauryl
Sodium lauryl ether sulphate
Sodium lauryl glucose carboxylate
Sodium lauryl sulfate
Sodium lauryl sulfoacetate
Sodium lauryl sulphate
Sodium palm kernelate
Sodium palmate
Sodium palmitate
Sodium stearate
Sodium stearoyl lactylate
Sorbitan isotearate
Sorbitan laurate
Sorbitan monostearate (491)
Sorbitan oleate
Sorbitan palmitate
Sorbitan sesquioleate
Sorbitan trioleate
Sorbitan tristearate
Sorbitan tristearate (492)
Stearalkonium chloride
Stearalkonium hectorite
Stearamide MEA
Stearamidopropyl dimethylamine
Steareth-10
Steareth-2
Steareth-20
Steareth-21
Stearic acid (vegetable oil)
Stearic acid or fatty acid (570)
Stearoyl sarcosine
Stearyl alcohol
Stearyl dimethicone
Stearyl heptanoate
Sucrose stearate
Sucroseesters of fatty acids (473/E473)
Taxanomic
TEA-lauryl sulphate
TEA-stearate
Tocopheryl linoleate
Triacetin
Triacetin (1518)
Tribehenin
Tricaprylin
Tristearin
Vegetable glycerin
Vegetable Oil
Zinc stearate
۲- چگونه متوجه میشویم که روغن نخل مصرفی در یک کالا به روش پایدار تهیه شده است یا نه؟
- اگر روی برچسب کالا اشارهای به پایدار بودن روغن نخل نشده است، این روغن بدون شک به روش غیر پایدار درست شده است.
- اگر روی برچسب کالا به پایدار بودن روغن نخل اشاره شده است، احتمالاً این روغن به روش پایدار درست شده است ولی یقینی وجود ندارد چون نظارت کافی بر مراحل پخش روغن نخل وجود ندارد. در نتیجه گاهی دلالان روغن تهیه شده به روش پایدار را با روغن تهیه شده به روش متعارف مخلوط میکنند و کل روغن به دست آمده را به عنوان روغن پایدار میفروشند.
صرفنظر از امکان تقلب در پروسۀ کنونی تجارت روغن نخل، متاسفانه اگر برچسب کالاها را نگاه کنید میبینید که بیشتر تولید کنندگان هنوز از روغن نخل غیر پایدار در محصولات خود مصرف میکنند چون بسیاری از مصرف کنندگان هنوز از جنبههای زیست-محیطی و اخلاقی روند تولید آگاه نیستند یا به اندازۀ کافی به این مسئله اهمیت نمیدهند.
مصرف کنندگان همچنین میتوانند با امضای پتیشنها و ارسال نامه و ایمیل از تولید کنندگان بیملاحظه بخواهند سیاستهای خود را تغییر دهند.
روغن نخل و سلامتی مصرف کنندگان
روغن نخل ویتامین زیادی دارد ولی نباید فراموش کرد که روغن نخل و روغن نارگیل تنها روغنهای گیاهی هستند که اسیدهای چرب اشباع شدۀ زیاد دارند. میزان اسیدهای چرب اشباع شده در روغن نخل ۵۰ درصد و در روغن هستۀ نخل ۸۰ درصد است. (منبع) مصرف بالای اسیدهای چرب اشباع شده، برای سلامتی زیانآور است و به همین دلیل باید از مصرف زیاد محصولات با روغن نخل (و روغن نارگیل) خودداری کرد.